5 mythes rond dry needling
Mythe 1: Dry needling is hetzelfde als acupunctuur
Beide zijn technieken die gebruik maken van naalden, maar de theorie erachter is echter verschillend. Accupunctuur is een therapie waarbij men inzet op blokkades van energiestromen in het lichaam, terwijl dry needling werkt op triggerpunten. Hierbij wordt een zeer fijne naald ingebracht in een triggerpunt om zo de spierspanning en pijn te minderen tezamen met de mobiliteit te verbeteren.
Mythe 2: Dry needling is goed voor alles
Ondanks dat dry needling een zeer effectieve behandelmethode is voor een grote variëteit aan klachten, is het geen wondermiddel. Het is uiterst belangrijk dat elke klacht grondig onderzocht wordt en er een behandeling op basis van (hoogstwaarschijnlijk) verschillende therapievormen wordt opgestart om optimaal herstel te bekomen.
Mythe 3: Dry needling is gevaarlijk
Indien uitgevoerd door een getraind therapeut is dry needling een veilige behandelmethode. Hierbij vind je alvast enkele maatregelen:
- Gebruik van steriele naalden en een hygiënische procedure om het risico op infecties te minimaliseren.
- Gekwalificeerd therapeut met ervaring voert de behandeling uit.
- Elke behandeling wordt voorafgegaan door een uitgebreid vraaggesprek en onderzoek om te bepalen of dry needling al dan niet geschikt is voor u.
Mythe 4: Dry needling is zeer pijnlijk
Aanvankelijk leidt de het woord “naald” al tot een zekere ongemak bij velen. Echter worden voor dry needling zeer fijne naalden gebruikt die beperkt voelbaar zijn. Wel kunnen sensaties van ongemak tot spierpijn ervaren worden door switches, samentrekkingen van de spier. In uitzonderlijke gevallen is het zeer pijnlijk. Na de behandeling kunnen mogelijke gevoelens van spierstijfheid of spierpijnen optreden als reactie op de behandeling. Afhankelijk van de person houden deze kortstondig tot enkele dagen aan.
Mythe 5: Dry needling is enkel voor atleten
Dry needling kan voor allerlei klachten ingezet worden. Het is bijvoorbeeld ook geschikt voor spierspanning ten gevolge van stress of eenzelfde repetitieve werkhouding. Pijnklachten ten gevolge van alledaagse handelingen kunnen ook hiermee behandeld worden.